20 ژوئن، روز جهانی صنایع دستی است. روزی متعلق به دنیای تمام عیار دست بافته ها و کارهای عاشقانه که آنقدر ارزشمند تلقی می شوند گاه نمی توان آن را قیمت گذاری کرد.

20 ژوئن، روز جهانی صنایع دستی است. روزی متعلق به دنیای تمام عیار دست بافته ها و کارهای عاشقانه که آنقدر ارزشمند تلقی می شوند گاه نمی توان آن را قیمت گذاری کرد.

روز جهانی صنایع دستی روزی برای بوسیدن دستان زنان و مردانی است که با فرهنگ غنی خود آثاری را می آفرینند و این هنر گرانبها را از نسلی به نسل دیگر منتقل می کند تا پایدار بماند و بر سطح جهان بدرخشد.

صنایع دستی چیست؟

صنایع دستی به کارها و صنایعی اطلاق می شود که تمام مراحل ساخت آن با دست و با ابزار دستی برگرفته از فرهنگ و هنر و بینش و ذوق مردم هر منطقه باشد.

در ساخت این صنایع از مواد بومی استفاده می شود و همگی به عنوان کالایی برای معرفی ویژگی های قومی و فرهنگی هر منطقه محسوب می شوند. تبادل این صنایع منجر به نوعی پیوند فرهنگی بین جوامع مختلف و بهبود روابط بین آنها می شود.

صنایع دستی بازنمایی گسترده از تاریخ و فرهنگ یک منطقه یا ملت است. اشکال هنری سنتی و میراث غنی، و همچنین مهارت های مرتبط با تاریخ و شیوه زندگی مردم، از طریق صنایع دستی تعبیه شده و حفظ می شود.

سنت ها به شدت در جامعه ریشه دارند و از طریق صنایع دستی تداوم می یابند.

هنر صنایع دستی یک شیوه داستان سرایی است. صنعتگران عناصر میراث فرهنگی - ایده‌ها، فرم‌ها، مواد و روش‌های تولید - و همچنین باورها، اصول، حس و روح خود را در محصولات نهایی خود وارد می‌کنند.

روز جهانی صنایع دستی: بزرگداشت عشق و هنر

صنایع دستی/ راهی برای ورود به دنیای اقوام و ملل

انسان ها فرصتی برای دیدار و شناخت همه فرهنگ ها و اقوام ندارند، اما روح ها و ذهن های کنجکاو هر روز آرزوی رویایی تازه دارند. دیدن صنایع دستی و هنرهای کاربردی می تواند یکی از جذاب ترین راه ها برای شناخت اقوام باشد، زیرا این اثر متشکل از فرهنگ ها و اعتقادات است و هنرمند خلاق با روحیه ای قبیله ای و ملی و با عشق به فرهنگ خود شروع می کند تا اثری نو خلق کند که با مصالح موجود، رنگ ها و تزئینات دوست داشتنی که برآمده از باورها و آرزوهای سرزمین است، آنها را به جهانیان بیان کند.

تاریخچه روز جهانی صنایع دستی

پس از جنگ جهانی دوم کشورهایی که صنایع دستی را با رویکرد هنری و فرهنگی مورد توجه قرار دادند، اولین کنفرانس بین المللی را در 10 ژوئن 1964 در نیویورک برگزار کردند.

در این کنفرانس تعدادی از اساتید دانشگاه، هنرمندان، صنعتگران و ... از 40 کشور جهان شرکت داشتند. در پایان همایش، تأسیس «شورای جهانی صنایع دستی» به عنوان زیرمجموعه یونسکو تصویب شد و دبیرخانه آن در شهر آمستردام هلند راه اندازی شد. این شورا قرار بود اهداف زیر را دنبال کند:

  • تشویق، کمک و راهنمایی صنعتگران دست ساز و همچنین ارتقای سطح دانش حرفه ای و اطلاعاتی آنها با توجه به زمینه های فرهنگی مختلف در کشورهای عضو.
  • حفظ و تقویت صنایع دستی و تجلی آن به عنوان رکن اصلی حیات فرهنگی ملت ها.
  • ایجاد همبستگی میان صنعتگران صنایع دستی در سراسر جهان.

این شورا در پنج منطقه سازماندهی شده است: آفریقا، آسیا و اقیانوسیه، اروپا، آمریکای لاتین و آمریکای شمالی.

ایران نیز در سال 1347 برابر با 1968 به عضویت این شورا درآمد و فعالیت خود را در مجمع آسیا و اقیانوسیه آغاز کرد.

ویژگی های صنایع دستی

هر کار و صنعتی را نمی توان به راحتی در میان صنایع دستی قرار داد. برای ساخت یک محصول به عنوان صنایع دستی، ویژگی های زیر باید ایجاد شود:

1- نقش و هویت فرهنگی یک ملت (با نگاه فرهنگی)
2- عدم نیاز به سرمایه گذاری کلان نسبت به سایر رشته های صنعتی
3- قابلیت ایجاد و توسعه در مناطق مختلف (شهر، روستا و حتی جوامع عشایری)
4- سهولت ایجاد مراکز تولید
5- دارا بودن ارزش افزوده بالا نسبت به سایر صنایع
6- خودکفا و متکی به مصالح داخلی
7- کمک به رشد و توسعه اقتصاد
8- داشتن زمینه های مناسب برای صادرات

صنایع دستی در ایران

ایران یکی از غنی‌ترین میراث‌های هنری و صنایع دستی در تاریخ جهان را در خود جای داده و در بسیاری از رشته‌ها از جمله معماری، نقاشی، بافندگی، سفال‌گری، خوشنویسی، فلزکاری و سنگ‌تراشی برجسته است.

اقوام مختلف در گوشه و کنار ایران در کنار این مرز پهناور از دیرباز در تولید صنایع دستی بوده اند که با خلاقیت و ذوق هنری و ابتکار خود در سراسر جهان شهرت داشته اند.

تنوع و کیفیت محصولات تولید شده توسط بسیاری از علمای بزرگ باعث شده است که صنایع دستی ایران مورد مطالعه قرار گیرد.

ایرانیان از اولین کسانی بودند که از ریاضیات، هندسه و نجوم در معماری استفاده کردند و همچنین در ساختن گنبدهای عظیم مهارت های فوق العاده ای داشتند که در ساختار بازارها و مساجد به کرات دیده می شود.

ایران علاوه بر اینکه خانه‌های هنری و گالری‌های زیادی دارد، یکی از بزرگ‌ترین و ارزشمندترین مجموعه‌های جواهرات جهان را نیز در اختیار دارد.

کارشناسان سازمان صنایع دستی ایران آثار را بر اساس شیوه ها و فنون ساخت دسته بندی کرده اند که بر اساس آن 370 رشته صنایع دستی به 24 دسته تقسیم می شوند.

 

محصولات مرتبط

۱ تومان

۱ تومان

۱ تومان

۱ تومان
بیشتر

نظر شما

کد امنیتی

اپال گیفت
اولین وب سایت فروش و خرید انواع  صنایع دستی اصیل ایرانی شناسنامه دار و گرانبها در اصفهان.   ادامه...